Borçka’nın Yarım Asırlık İçme Suyu Sorunu Tarihe Karışıyor: Belediye Başkanı Ercan Orhan’dan Dev Yatırım
Borçka ilçesinin 50 yıldır süregelen içme suyu sorununa Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın öncülüğünde köklü bir çözüm getirildi. Yapılan açıklamaya göre, Kameni bölgesindeki içme suyu kaynakları, daha kaliteli su temin etmek amacıyla mevcut su alma yapısından 2 km yukarıda yeniden konumlandırıldı.
Balıklı 1 ve Balıklı 2 Deresi kollarından iki ayrı su alma yapısının bulunduğu belirtilen açıklamada, aşırı yağışlarda Balıklı 2 kolundan, yaz aylarında ise her iki koldan su alınacağı bilgisi paylaşıldı. Bu sayede suyun bulanıklık oranı dikkate alınarak kalitesi artırılacak.
Belediye tarafından yapılan dev yatırımla, 1000 metre kare kapalı alana sahip, son teknoloji arıtma tankları, klor odaları ve laboratuvarlara ev sahipliği yapan bir paket arıtma tesisi inşa edildi. Ayrıca, bu tesisin hemen yanında 600 metreküplük su deposu da yer alıyor.
Mevcut arıtma tesisinin işlev görmesiyle birlikte, yeni paket arıtma tesisi yedek olarak muhafaza edilecek ve olası bir arıza durumunda hızlıca devreye alınacak.
Borçka’nın coğrafi koşulları gereği, aşırı yağışlarda yaşanan bulanıklık sorununun önüne geçilmesi amacıyla alınan tedbirler doğrultusunda, ilçe genelinde su depoları yapıldı. Bayraktepe su deposunun yanı sıra, Aydınlar mevkiinde 1000 metreküplük, Gündoğdu mahallesinde biri 600, diğeri 200 metreküplük su depoları tamamlanarak hizmete girdi.
Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın yönetiminde tamamen yenilenen şebeke hattıyla birlikte, daha önce %80 olan kayıp-kaçak oranı sıfırlanarak büyük bir başarıya imza atıldı. Toplam yatırımın maliyeti ise 50 milyon TL olarak açıklandı.
Yenilikçi bir yaklaşım olarak, arıtma tesisi, su alma yapıları ve su depoları artık bilgisayar ortamında kumanda odasından idare edilecek. Manuel sistemden tamamen kurtulan Borçka, bu sayede aksaklıkların önüne geçmiş olacak.
Başkan Ercan Orhan, yapılan yatırımların önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Yarım asrı aşkın bir zamandır ilçemizin kaderi gibi görünen içme suyu sorununa, belediyemizin kaynaklarını seferber ederek nihayet bir çözüm bulmanın gururunu yaşıyoruz. Borçka’nın altyapısını en iyi şekilde yenileme konusundaki kararlılığımız, yaptığımız yatırımlarla meyvesini verdi. Şimdi, ilçemiz suyunu daha temiz, daha kesintisiz ve daha güvenilir bir şekilde içebilir. Geleceğimiz ve çocuklarımız için temiz su, temiz gelecek ilkesini benimsedik. Yeni su depolarımız ve arıtma sistemimizle, her türlü doğal şarta hazırız. Borçka’nın yarınları, bugünden çok daha parlak.”