Haberler, Sosyal Projeler|

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali dün 19.00’da Borçka Acarlar Meslek Yüksekokulu’nda başladı. Festival, 10 Kasım’a kadar devam edecek.

Bu yıl 17.’si düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali programında 20 ülkeden 69 film var. 41 yerli 10 yabancı filmi seyirciyle buluşturan festival, İstanbul ve Ankara ve Mersin’in ardından şimdi de Borçka’da düzenleniyor. Festivalde Türkiye’de daha önce gösterime girmeyen filmler de bulunuyor.

Dün saat 19.00’da Borçka Acarlar Meslek Yüksekokulu’nda başlayan festivalin açılış filmi “İnsanlar İkiye Ayrılır” oldu ve filmin yönetmeni Tunç Şahin ile Oyuncu Nezaket Erden film gösteriminin ardından söyleşi gerçekleştirdi.

Festival sunucusu açılış konuşmasını yapan şair ve öğretmen Barış Vayiç şu ifadelere yer verdi:

“17’nci uluslararası işçi filmleri festivali Borçka açılış gecesine hepiniz hoş geldiniz. Festivalimiz Borçka da ikinci kez perdelerini açıyor. Pandemi nedeni ile bir araya gelişlerin zorlandığı dönem de biz de emeğin festivalini gerçekleştirmekte zorlandık. Yeniden yan yana gelebildiğimiz için çok sevinçliyiz. Festivalimiz 1 Mayıs 2022 günü İstanbul-Ankara etkinlikleri ile başladı.

Yıl boyunca onlarca kentte gösterimler yapıldı. İşçi filmleri festivali yarışmasız, sponsorsuz gönüllü emeğine dayanan ve direnişlerin sesi olmasıyla sadece emeklerin dayanışmasıyla gerçekleştiriliyor. Borçka da festivalimizi düzenleyen Borçka Belediyesi, Borçka halkevi, Genel-iş sendikası, eğitim sen Borçka temsilciliği ses Artvin il temsilciliğine ve bizi yalnız bırakmayan siz değerli dostlarımıza teşekkür ederiz.

Bugün Borçka uluslararası işçi film festivali kapsamın da özel gösterim yapacağımız insanlar ikiye ayrılır filmi sizlerle birlikte olacak. Aynı zaman da filmin yönetmeni Tunç Şahin ve oyuncusu Nezaket Erden aramızda.”

Festival Tertip Komitesi adına Ezgi Yılmaz konuşma gerçekleştirdi. Yılmaz 17 yıl önce başladıkları gibi bütünüyle, gönüllü emeğiyle üretilmiş, ticari kaygılardan uzak, sadece emek örgütleri ile dayanışma ilişkisinde olan ve yine yalnızca ücretsiz gösterimlerin olduğu yarışmasız bir festival olduğunu belirterek, “Festivalimiz bu yıl 17. kez sizlerle buluşuyor.

Kendisini barış, emek, özgürlük ve adalet mücadelesinin yanında tarif eden festivalimiz bu yıl bir yanda emperyalist hegemonya uğruna ülkelerin kan ve göz yaşına boğulduğu, emekçiler için en basit yaşamsal ihtiyaçların dahi karşılanmasında zorlanıldığı fakat buna karşın ülkenin her bir yanından yeni işçi hareketlerinin bittiği, doğayı koruma mücadelesinin hız kesmeden  devam ettiği, kadınların kimliklerine ve yaşamlarına sahip çıkma mücadelesinin toplumsallaştığı bir dönemde gerçekleştiriliyor.

Toplumun aydınlık geleceği için umut haline gelenlerin hikayelerini, direnişlerini ve mücadelesini bulacaksınız. Bu yıl festival de 50 yerli, 20 yabancı filme yer verilmesine karar verildi. Bunların 43’ü kısa, 27’si ise uzun metrajlı belgesel, kurmaca, animasyon ve deneysel kategorilerinde seyirci karşısına çıkacak.

17 yıldır olduğu gibi bundan sonra da kültür sanat etkinliği olarak hayatın her alanında ilerici ve eşitlikçi toplumsal mücadeleleri sürdüren ve yan yana olmaya filmlerimizi izleyici ile buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Film gösteriminden önce son olarak ev sahipliği konumunda olan Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan konuşma gerçekleştirdi. Orhan 17. İFF’nin 2’nci kez Borçka’da düzenlenmesinden dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, “Borçka Belediyesi nezdinde ben belediye başkanı olarak her zaman kültür ve sanatın, barışın, kardeşliğin, dayanışmanın yanında olmaya çalışan biriyim. Bu festivalinde bu amaca hizmet eden bir kültür-sanat çalışması olduğunu biliyor ve Borçka da var olması için elimden gelen desteği vermenin gururunu yaşıyorum.

Belediyeyi devraldığımız günden bugüne her zaman Borçka için, Borçka halkı için çalışmaya devam ediyoruz. Siz değerli Borçkalıları böylesi güzel ve değerli organizasyonlarda görebilmek için bu yolda yürümeye daha çok çalışmaya devam edeceğim.

Diğer düzenleyici kurumlara da teşekkür eder festivalin Borçka’ya güzellikler getirmesi dileğiyle herkese iyi seyirler diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Yönetmen Tunç Yasin ve Oyuncu Nezaket Erden’in de katılımı ile “İnsanlar İkiye Ayrılır” filmi izleyicisi ile buluştu. Filmin ardından söyleşi gerçekleştirildi.

 

0 Paylaşımlar

Comments are closed.

Close Search Window